סוד הנתינה
סיון תשפ"ג
להבדיל בין נתינה זכה לנתינה שציפייה לקבלה בחזרה בצידה

המושג "נתינה" – מבטאת פעולה שהאדם עושה לזולתו, לכאורה ללא שום רווח או מטרה עצמית. למרות זאת כל "נותן" הוא גם "מקבל", היות וטבע האדם להנות, מכך שהוא מעניק משהו לחברו. במדרש אף כתוב "יותר ממה שהעשיר עושה עם העני, העני עושה עם בעה"ב". אחד מהפירושים הוא כי העני נתן הזדמנות לעשיר להרגיש מסופק.

ואכן, אין שום חסרון בזה שהנותן נהנה מכך, כל זמן שהוא בגדר "מקבל" – כתוצאה מהנתינה שלו. בשונה ממצב בו האדם עושה פעולות במטרה להיות "לוקח", דהיינו שכל כוונתו הוא מה הוא מרוויח מהפעולה שעשה. לדוג' לעזור לחבר כדי לקבל הערכה והוקרה וכדו'.

זאת אומרת שאדם יכול לעשות שתי פעולות של עזרה לזולת, שעל פניו נראות זהות לחלוטין. כשבפועל יש הבדל תהומי בין השניים. כשבאחד הוא במצב של דאגה כנה ואמיתית לחברו – "נתינה". ובשני הוא אמנם עושה פעולה חיצונית של עזרה, אבל בפועל הוא נמצא בכלל במקום של "לקיחה".

ההבדל הגדול יתבטא ביכולת שלו לעזור גם כשקשה לו מכל סיבה שהוא. כמו"כ עד כמה הוא ימנע מלפעול במידה שאין לו וודאות שהדבר שהוא עושה, אכן משרת את האינטרסים שלו.

בחיי הנישואין ההבחנה הזאת קריטית מאוד. ככל שבני הזוג יתמקדו ב"נתינה" אמיתית, יהיה להם חיים טובים ומאושרים יותר. אפי' אמירת ביקורת יכולה להיות קלה יותר, כשהמבקר באמת עסוק בלבנות את ביתו, ולא כדרך לנצח או לשרת את מה שטוב לו כרגע. וכך למנוע המון כאבי לב ולחץ מיותר. לעומת זאת עם כל אחד יהיה עסוק ב"לקיחה", הם לא יהיו מסוגלים לבנות קשר טוב ובריא.

חשוב מאוד שכל אחד יבדוק את עצמו, האם אני באמת עסוק בלתת לאשתי וממוקד בטובתה. או אני בכלל עוזר לה רק במקרים שחשוב לי בגלל סיבה כזו או אחרת. האם אני נמנע מלהעיר לה כי לא נעים לי, או כשיש צורך אני יודע לבקר בצורה מכובדת. לפעמים דווקא הביקורת בונה את הבית וזה באמת מעשה של "נתינה".

ככל שהאדם יתמקד ב"נתינה" הוא יהיה מסוגל לעשות את הפעולות הנכונות ולהצליח בס"ד לבנות את ביתו ברוגע ובשמחה.

הודעתך נרשמה והגיעה ליעדה

את הצעד הראשון כבר עשית, כל הכבוד לך! כעת נשלח לך סיליבוס וניצור איתך קשר לראות איך מתקדמים הלאה.

הצטרף לרשימת התפוצה שלנו
לקבלת טיפים ומועדי הקורסים
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דילוג לתוכן